Gymvereniging SWIFT - Assendelft


Ga naar de inhoudsopgave

Wedstrijdsysteem

Lesvormen > Gymmen - Turnen

Het Nationale Turnsysteem, kortweg NTS, maakt het voor iedereen overzichtelijker (?) op welk niveau een turnster turnt. Sinds 2005 is dit systeem ingevoerd voor de dames en sinds 2007 geldt het ook voor de heren aangepast aan de specifieke kenmerken van het herenturnen.
Met ingang van seizoen 2009-2010 zijn er wijzigingen doorgevoerd waardoor er in plaats van 17 niveaus nu nog maar 12 niveaus bestaan.

Divisies
Er zijn verschillende divisies, waarbij de 6e divisie de groep is met de turnsters met minder trainingsuren en aanleg. Hoe hoger de divisie is waarin je uitkomt, hoe moeilijkere elementen je turnt en hoe vaker je meestal ook traint. De hoogste divisie voorafgaand aan de topsportklasse is de 1e divisie.
Daarboven heb je een talenten- en eredivisie. Deze zijn voor de topsportturnsters die voor de oranjeselecties uitkomen. Talentendivisieturnsters zijn turnsters die verplichte
oefenstof turnen en zijn maximaal 12 jaar.

Niveaus
Het NTS kent 12 niveaus voor alle vier de dames-turnonderdelen. Het makkelijkste niveau is niveau 12. Niveau 1 is best heel moeilijk en voorbehouden aan de supertalenten.
Oefenstof uit bijvoorbeeld niveau 11 wordt geturnd door meisjes die in de 5e divisie uitkomen op 10-jarige leeftijd.
Turnsters met meer talent die in de 4e divisie turnen, turnen ook oefenstof uit niveau 11, maar doen dit al op een jaar jongere leeftijd, dus als zij 9 zijn of worden.
En turnsters uit de 3e divisie turnen niveau 11 al op 8 jarige leeftijd. Dus hoe getalenteerder je bent hoe eerder je een hoger niveau oefenstof turnt.

Leeftijdsgroepen
In elke divisie kun je mee doen in verschillende leeftijdsklassen. De leeftijdsklassen zijn voor alle divisies gelijk. Voor de leeftijdsgroepen is de leeftijd die de deelneemster op 31 december van het betreffende seizoen heeft bereikt bepalend


Startpagina | Informatie | Agenda | Lesvormen | Inschrijf- en machtigingsformulier | Contact | Sitemap


Terug naar de inhoudsopgave | Terug naar het hoofdmenu